"Egy legenda visszatér"
A Kőszegi Sör (1896-2016) egy szimbólikus elnevezés,
mely a város egykor híres sörkultúrája előtt tiszteleg.
2016-ban feltártuk az egykori, 1896-ban született kőszegi sörgyár legendáját. A feledés homályába merült kőszegi sör típusát, egy, Európában is ritka sörkülönlegességben, a Bécsi Lagerben találtuk meg.
Most (szimbólikusan) megalkottuk, hogy napjainkban is élvezhesd!
Kőszegen és környékén a középkor óta a bor dominál, a szőlő szereti az Alpokalja napos lankáit. Azonban a sör mindig is jelen volt a helyiek életében. Elsősorban a háztartásokban, főként családi felhasználásra készítettek sört. A 17. századtól írásos feljegyzések vannak a település sörgyártásáról, kereskedelméről. A 19. században a helyi vendéglőkben többnyire osztrák (alsó-ausztriai, stájer) és cseh sörök voltak kaphatók.
A 19. század vége felé egyre inkább megnövekedett igény hatására Nyugat-Magyarországon is megjelent az ipari sörfőzés. Ekkoriban három nagy gyárat alapítottak a Dunántúlon: a sopronit, a kőszegit és a kanizsait.
Ezek közül 1894-ben megalapult a Kőszegi Polgári Sörfőzde Rt, mely csak két évvel később, 1896 tavaszán tudta megkezdeni a termelést, május 9-én mutatták be az első főzetet. Ezt követően a helyi vendéglők többségében kapható volt a jó minőségű kőszegi sör. A gyár Herkules nevű söre (két évvel később 1898) Triesztben díjat is nyert.
Kőszegen kívül Sopronban és az egész régióban, beleértve Szomathelyt is, sőt még a mai Burgenlandot és Bécsújhelyt is kedvelt és kapható volt az egykori kőszegi habzó ital. (Szombathelyen saját raktár is üzemelt.)
Mindez az I. Világháborúig volt így, amikor Kőszeg, így a sürgyár is piacának több, mint 80%-át elveszítette.
A finom, minőségi áru és az ígéretesnek tűnő lehetőségek ellenére a gyár gyakorlatilag folyamatos anyagi nehézségekkel küszködött. Ennek több oka is volt. Alapításkor például a kezdetekben tervezett tőkénél jóval többre lett volna szükség. Időközben, az I. világháborút követően Kőszeg vonzáskörzetének közel 80 százalékát Ausztriához csatolták, így a város és a sörgyár is jelentős piacokat veszített. Nem utolsósorban, Kőszeg lakosságszáma kicsi volt ahhoz, hogy a gyár gazdaságosan tudjon működni. (Itt hozzá illik tenni, hogy helyiek egy csoportja dacból nem ivott a helyi sörből, mivel az osztrák, cseh és bajor söröket tartották divatosabbnak. A kőszegi vendéglők egy része nem árulta a kőszegi sört, a fogyasztói gényeknek megfelelően inkább a cseh és osztrák söröket részesítették előnyben.)
A helyzetre való tekintetre végül jó megoldásnak tűnt a kőszegi sörgyár eladása. A Nyugat-Magyarországi Sörgyárak Rt. vásárolta meg a kőszegi üzemet, majd nemsokkal később a soproni sörgyár elődjét is. Ezt követően rövid időn belűl a sörfőzést teljesen beszüntették Kőszegen és Sopronba helyezték át. Ettől kezdve a kőszegi gyár épülete csak raktárként funkcionált (sok helyi bánatára, megbánva azt, hogy korábban nem értékelték a városban készített sört) egészen a II. Világháborúig, amikor az épület is teljesen megsemmisült.
A II. Világháborút követő évtizedek során a kőszegi sörgyár és annak söre teljesen a feledés homályába merült. Szinte minden információ megsemmisült. Csipkerózsika álmába szenderült a város sörkultúrája. Csupán néhány képeslap, fotó, egy-egy korabeli, üres palack maradt az utókorra.
Az idősebb helyiek legendaként emlegették az egykori sörgyárat, annak emléke egyre inkább megkopott. A fiatalabb generációk többsége soha nem is hallott a hajdani kőszegi sörgyárról és annak kedvelt termékéről (egésszen 2016 tavaszáig).
A kőszegi származású, márkaépítéssel foglalkozó Kiss András figyelmét felkeltette a 120 éves kőszegi sörkultúra jubileum, és izgalmas témának találta a kőszegi sörkultúra legendájának feltárását. Szakemberekkel, - köztük Dr. Bariska István nyugalmazott fő-levéltáros, Söptei Imre fő-levéltáros, Kovács Krisztián sörfőzőmester, illetve néhány helyiek bevonásával - kisebb fajta kutatást végzett. A fennmaradt mozaik információk alapján megpróbálták feltárni, hogy milyen söröket gyárthattak az egykori kőszegi üzemben.
Az egykor Kőszegen készült 11 sör közül András a Bécsi Lager mellett döntött, mely egyfajta szimbolikus választás is volt, utalva ezzel Kőszeg Bécshez való történelmi kötődésére, valamint arra, hogy 2016-ban ünnepelték Ausztriában a recept születésének 175 éves jubileumát.
A lager söröknek ez a ritka típusa, mára szinte teljesen eltűnt az európai piacról, az Osztrák – Magyar Monarchia szétesését követően. A sörfőzők Amerikába menekültek és ott élte túl a recept a történelmet, ahol ma is népszerű sörfajta.
A Kőszegi Sör (márka) 2016-ban történő megalkotásával egy Európában is ritka sörfajtát,
egy hamisítatlan kőszegi ízt, típúst kívánt András napjainkban ismét elérhetővé tenni.
Ezzel duplán igaz a márka szlogenje, miszerint
"Egy legenda visszatér"
ugyanis Kőszegre visszatér a sörkultúra,
az európai kontinensre pedig visszatér egy legendás, Monarchiabeli sörfajta, a bécsi lager.
A képen Kiss András, a Kőszegi Sör alapítója és tulajdonosa.
2016. április 29-én került sor a Kőszegi Sör első főzetének bemutatójára az alpokaljai kisváros, Kőszeg legnagyobb és egyben legidősebb bástyájában, a Zwingerben. Ez azért is egy említésre méltó időpont, mivel csaknem napra pontosan, 120 évvel ezelőtt, 1896. május 9-én készült el az egykori kőszegi sörgyár első sörfőzete is.
" Örömömre szolgál, hogy 120 évvel később, egy hasonló tavaszi napon, közel 100 év szünet után, bemutathatok egy régi-új kőszegi sört, márkát, mely egy hajdani sörtípús újraértelmezésével, egy tradicionális íz megalkotásával született. A Kőszegi Sör ezt követően mindig kapható lesz, hogy napjainkban újraélvezhessük a történelmi idők egy ritka ízét. "
– nyilatkozta Kiss András, az újkori Kőszegi Sör alapítója.
Azóta egyébként már több sörtípús is készült a mai igényeknek megfelelően:
Érdekesség:
A Kőszegi Sör Bécsi Lagere egy ritka, majdnem elfeledett fajtája a lager típusú söröknek, mely szinte teljesen eltűnt a Monarchia szétesését követően az európai piacokról. Elszórtan, néhány kisebb kézműves sörmárkák formájában érhető csak el ez a sörkülönlegesség a kontinens egy-egy országában.
Alapvetően a lager söröknek három nagycsoportja létezik, melyek közül kettő terjedt el napjainkra Európában: a cseh (pilzeni) típusú és a német (Marzen) típusú. A harmadik, az Osztrák- vagy más néven Bécsi Lager, mely Schwechatról indult és Dréher Antal nevéhez köthető. Ez utóbbi visszaszorult az európai piacokról és “száműzetésbe vonult” Mexikóba és az USA déli államaiba, ahol ma is népszerű ital. A Monarchiából, főként annak szétesését követően sok sörfőző Amerikába emigrált és ott folytatták mesterségüket. Az amerikai kontinensen sokan megismerték és megkedvelték a Bécsi Lagert, és a recept, annak amerikai változatai ott élték túl a történelmet és így fenn tudott maradni az utókor számára.
A Kőszegi Sör márka jóvoltából most újra elérhető ez a legendás, tradícionális sörfajta Kőszegen,
az egykori Monarcia, Közép-Európa szívében.
Kóstold meg Te is, és élvezd a történelem ízét napjainkban!
Az egykori sörgyárról a festményt Németh István készítette Kiss András (Kőszegi Sör) megbízásából, 2018
---